Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2008

Δυναμική αντεπίθεση στα Σκόπια από την Ομογένεια των ΗΠΑ – Διαδήλωση στον ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ελλήνων της FYROM!

Νέα Υόρκη- Η Ομογένεια της Νέας Υόρκης δίνει άλλη διάσταση στο θέμα των Σκοπίων με ενδιαφέρον – για πρώτη φορά από όλους τους Έλληνες – για τα ανθρώπινα δικαιώματα 250 χιλιάδων συμπατριωτών μας που ζουν στα Σκόπια!


Και προχωρεί σε συγκέντρωση - διαδήλωση διαμαρτυρίας στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, για την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας των Σκοπίων καλώντας τον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης, ο
«Συνασπισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ελλήνων», την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου!


Παράλληλα, καλούνται τα μέλη της Ελληνικής Ομογένειας σε κινητοποίηση και δράση, με έγγραφα και τηλεφωνικά διαβήματα ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στο αρμόδιο τμήμα του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, για τη διαπραττόμενη από το καθεστώς των Σκοπίων πολιτιστική γενοκτονία σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα!

Η σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι πολυάριθμες πληροφορίες τους τελευταίους μήνες αναφέρουν «μιαν εντεινόμενη εκστρατεία ρατσιστικής καταπίεσης σε βάρος των 250.000 Ελλήνων που ζουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης των Σκοπίων».

Καταγγέλλει ότι η σκοπιανή κυβέρνηση είναι ένοχη καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτιστικής γενοκτονίας και εθνοκτονίας. Επισημαίνει ότι στα μέλη των ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων που διαβιούσαν στην περιοχή του Μοναστηρίου, πολλές εκ των οποίων έχουν τώρα διασκορπιστεί σε όλη την επικράτεια των Σκοπίων, η κυβέρνηση έχει στερήσει την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Δεν τους επιτρέπονται η οργάνωση σε συλλόγους και οι ομαδικές συγκεντρώσεις, μέτρα που αποτελούν βαριές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ορίζονται από τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως του δικαιώματος στην Εθνικότητα.
Προσθέτει ότι «η σημερινή σκοπιανή κυβέρνηση συνεχίζει την μακριά παράδοση πολιτιστικής γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού που εφάρμοσαν οι προκάτοχές της, φιλο-ναζιστική και κομμουνιστική, με τη βίαιη κατάληψη ελληνικών γαιών, μεταφορά πληθυσμών, καταπιεστικές ρατσιστικές διακρίσεις και προπαγάνδα, στερώντας μέχρι και σήμερα από τους ελληνικούς πληθυσμούς την ιδιαίτερη εθνική τους ταυτότητα, με βίαιη ενσωμάτωση και αφομοίωση στην πλειοψηφική σλαβική κουλτούρα και τρόπους ζωής, που επιβάλλει με νομοθετική, διοικητικά και άλλα μέτρα, που περιλαμβάνουν και την τρομοκράτηση».

Αναφέρει πρόσφατα παραδείγματα ελληνικών οικογενειών στις οποίες η κυβέρνηση των Σκοπίων απέρριψε την αίτησή τους να ανακτήσουν τα ελληνικά τους ονόματα, αντί των σλαβικών που τους είχαν υποχρεώσει να υιοθετήσουν. Αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι η αλλαγή «θα μετέβαλλε την προσωπική τους ταυτότητα» και «δημιουργούσε προσκόμματα στις νομικές διαδικασίες».

Πρέπει να υπογραμμισθεί και να εξαρθεί ότι το προσκλητήριο για την κινητοποίηση απευθύνεται στους πατριώτες ομογενείς της Αμερικής, πέραν και πάνω από «επίσημες» οργανώσεις και συλλόγους με διασυνδέσεις με ελληνικές αρχές ή εκκλησία. Ότι φέρει τα χαρακτηριστικά υποδειγματικού σχεδίου δράσης, με οδηγίες μέσω διαδικτύου, πρότυπα επιστολών διαμαρτυρίας και υποδείγματα τηλεφωνημάτων χαρακτηριστικά οργανωτικής ποιότητας πρωτοφανή σε ελληνική παροικιακή πρωτοβουλία και παρόμοια της εξαιρετικά οργανωμένης Αρμενικής κοινότητας των ΗΠΑ.

Βέβαια την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αυτού του «Συνασπισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ελλήνων» την είχε... το «Κυπριακό Δίκτυο Δράσης της Αμερικής»!
Τι επεξεργάζεται ο κ. Νίμιτς
Στην κατάθεση συνολικής πρότασης για το όνομα, «την τελευταία σε αυτή τη φάση», προσανατολίζεται ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος οικοδομεί την προσέγγισή του στην εκατέρωθεν αποδοχή της ονομασίας «Βόρεια» ή «Άνω Μακεδονία», και ταυτόχρονα αναζητεί τρόπους υπερπήδησης του σκοπέλου της εθνότητας που προκαλεί αυξανόμενη συναισθηματική φόρτιση σε Αθήνα και Σκόπια.
Επεξεργάζεται, χωρίς να έχει καταλήξει οριστικά, τη σκέψη να προσδιορίζεται η υπηκοότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας ως «μακεδονική» αλλά στη σλαβική της μορφή και γραμμένη στα λατινικά (Makedonski), χωρίς να εκχωρεί αποκλειστικά στα Σκόπια τη μακεδονική εθνότητα, κάτι άλλωστε που ο ίδιος δήλωσε πως δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Ην. Εθνών.
Πηγές στον ΟΗΕ και την Ουάσιγκτον τόνιζαν ότι η επισήμανση πως «τα Σκόπια δεν μπορούν να εκφράζουν το όλον, αλλά μόνο το τμήμα που τους αναλογεί», ηχεί απόλυτα λογική.
Μετά τις συναντήσεις του με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νίμιτς εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. Θεωρεί ότι για πρώτη φορά οι δύο πλευρές συνομιλούν με σοβαρότητα, και τηρούν την αναγκαία εχεμύθεια χωρίς να υποκύπτουν σε καταστροφικές για τη διαπραγμάτευση δημόσιες αντιδράσεις ή διαρροές.
Ο μεσολαβητής υπολογίζει σε στήριξη της όποιας συμφωνίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ως υπ. Εξωτερικών είχε συμφωνήσει στο Gorna Makedonija, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με τον εθνικιστή και περισσότερο παρορμητικό Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου μια εβδομάδα στην Ευρώπη. Αρχικά είχε συζητηθεί η Γενεύη, αλλά μάλλον αναζητείται άλλη πόλη (Βιέννη, Λονδίνο, Παρίσι) που να εξυπηρετείται με απ’ ευθείας πτήσεις από Νέα Υόρκη, Αθήνα και Σκόπια. Ο κ. Νίμιτς προβληματίζεται πάντως από το γεγονός ότι εάν καταθέσει την πρότασή του, δεν θα λάβει άμεσα απάντηση καθώς οι διαπραγματευτές θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους για περαιτέρω διαβουλεύσεις πριν από την τελική απάντηση.