Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

Τα Σκόπια αναγνώρισαν το Κόσοβο


Την απόφαση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κoσόβου έλαβε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Η Βουλή, με ψήφους 85 υπέρ, 1 κατά και 16 αποχές, ενέκρινε το ψήφισμα που είχαν καταθέσει τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ζητώντας να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου.


Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα και το Μαυροβούνιο είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Από όλες τις χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μόνο η Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο.


H πρέσβειρα του Μαυροβουνίου στη Σερβία, Άνκα Βόιβοντιτς, καλείται να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε διάστημα 48 ωρών. H απέλαση της πρέσβειρας του Μαυροβουνίου αποτελεί την αντίδραση της Σερβίας στην απόφαση της Ποντγκόριτσα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

O σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, δικαιολογώντας την αντίδραση του Βελιγραδίου στην πράξη αναγνώρισης του Κοσόβου από το Μαυροβούνιο ανέφερε ότι αποτελεί την καταλληλότερη απάντηση σε κάθε χώρα που δεν σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

Η σερβική κυβέρνηση μετά τη χθεσινή απόφαση του ΟΗΕ να εξεταστεί από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης* η νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα αντιδράσει με σκληρότητα και αποφασιστικότητα σε κάθε πράξη αμφισβήτησης της εδαφικής μας ακεραιότητας, δήλωσε στην δημόσια σερβική Τηλεόραση ο κ. Βουκ Γέρεμιτς.
Ο αρχηγός της σερβικής διπλωματίας ανήγγειλε και μέτρα κατά της ΠΓΔΜ που επίσης αναγνώρισε το Κόσοβο


*Με ψήφους 77 υπέρ, 6 κατά αλλά και 74 αποχές -μεταξύ των οποίων ήταν και πολλές χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης- η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το αίτημα της Σερβίας να ζητηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να γνωμοδοτήσει για το κατά πόσο η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο.

Μεταξύ των χωρών που ψήφισαν κατά ήταν οι ΗΠΑ και η Αλβανία, ενώ η Βρετανία και η Γερμανία απείχαν. Αντίθετα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία υπερψήφισαν το σερβικό αίτημα.