Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2008

Νίμιτς: Παρέδωσα στους διαπραγματευτές νέα δέσμη ιδεών για λύση


Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο, ο Μ. Νίμιτς δήλωσε, μετά την κοινή συνάντηση με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πως κατέθεσε μια «συνολική βάση» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

«Οι ιδέες μου βασίζονται στο να βρεθεί μια λογική, αξιοπρεπής και λειτουργική λύση», τόνισε, σημειώνοντας πως εξαρτάται από τις δύο πλευρές να εξετάσουν τι είναι σωστό και δίκαιο για την καθεμιά. Είναι θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί, πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς, αλλά δεν είναι το τέλος του δρόμου. Κάλεσε και τα δυο κράτη να σκεφτούν καλά την πρότασή του, μια «συνολική βάση για την επίλυση του ζητήματος», όπως είπε.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής είπε πως ο ρόλος του δεν τελειώνει και πως θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις δυο πλευρές προκειμένου να δουν τι χρειάζεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Τόνισε ωστόσο πως δεν θα εμπλακεί σε εσωτερικά ζητήματα.

Ο κ. Νίμιτς ρωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση απόρριψης της πρότασής του και απάντησε πως υπάρχει η «σολομώντεια λύση» αλλά δεν είναι βασιλιάς και δεν έχει τέτοιες εξουσίες. «Το τι θα συμβεί στο μέλλον εξαρτάται από τις ίδιες τις δυο χώρες», κατέληξε.