Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008

«Τα Σκόπια έτοιμα να αλλάξουν όνομα»


Το θεμα ειναι απο το: ANTI WEBLOG

Σε άρθρο της με τίτλο «η κυβέρνηση των Σκοπίων τείνει το χέρι στην Ελλάδα» και υπότιτλο «έτοιμοι για συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος» η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera (Κορριέρε Ντέλλα Σέρα), αναφέρεται στην υπόθεση του ονόματος της ΠΓΔΜ και στις πιθανότητες λύσης της διαφοράς με την Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα στα Σκόπια αντιλαμβάνονται πλέον ότι το ζήτημα της ονομασίας τους αποτελεί τροχοπέδη για την χώρα και έτσι για πρώτη φορά δέχονται να αναβαπτισθούν ξεχνώντας τόσο το FYROM, όσο και το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η εφημερίδα κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε όσα είπε στην ομιλία του στον ΟΗΕ την Πέμπτη ο πρόεδρος των Σκοπίων Τσερβενκόφσκι και τα θεωρεί «ένα μικρό βήμα, αλλά βήμα». Μεταξύ άλλων ο κ. Τσερβενκόφσκι είπε: «Είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο συμβιβασμό με την Ελλάδα», εφόσον δεν θα προσβάλει την «εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα».

Σύμφωνα με την Corriere Della Sera ως λύση αποκλείονται καταρχήν το «Σλαβομακεδονία» («θα ενοχλούσε τους Αλβανούς»), το «Pirin Macedonia» («φιλοβουλγαρικό») και το «Vardar» (πριν από τον Τίτο).

Ως πιθανότερες λύσεις αναφέρονται το «Νέα Μακεδονία» και το «Μακεδονία του Βορρά». Κι αυτό επειδή, όπως εξηγεί η ιταλική εφημερίδα, με μια από αυτές τις ονομασίες, τα Σκόπια θα μπορούσαν να διατηρήσουν το όνομα που προτιμούν, ενώ η Αθήνα θα ήταν κι αυτή ικανοποιημένη επειδή έτσι θα ξεκαθαριζόταν ότι «η πρώτη η μεγάλη Μακεδονία είναι η περιοχή όπου ζουν οι Έλληνες της Θεσσαλονίκης» («… la precisazione che la prima, antica, grande Macedonia è la regione dove vivono i greci di Salonicco» στο κείμενο)

Επισημαίνουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να καταθέσει την τελική πρότασή του ο Μάθιου Νίμιτς

Διαβάστε το κείμενο της ιταλικής εφημερίδας εδώ: http://rassegna.governo.it/testo.asp?d=32517235