Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2008

Απάντηση Κομισιόν στα ΣκόπιαΗ Κομισιόν είναι αναρμόδια για θέματα μειονοτήτων απάντησε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ υπογράμμισε ότι η διατήρηση των καλών σχέσεων γειτονίας είναι προϋπόθεση για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ.

Στην απαντητική επιστολή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με ζητήματα όπως οι ταυτότητες μειονοτήτων, τα δικαιώματά τους, η απόδοση ιθαγένειας και η ανάκτηση περιουσιών στην επικράτεια των κρατών-μελών.


Αυτό είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, όπως επιτάσσουν οι συνταγματικές τους παραδόσεις και οι διεθνείς τους υποχρεώσεις.Στην επιστολή του, ο κ. Μπαρόζο δηλώνει ακόμη ότι η Επιτροπή είναι πάντα ισχυρά δεσμευμένη στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της κυβέρνησης μιας γειτονικής χώρας, κράτους-μέλους της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, είναι πρωταρχικής σημασίας για μια χώρα που έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες να προσεγγίζει τέτοιες δυσκολίες με πνεύμα εποικοδομητικό και συνεργασίας, ανοιχτό στο διάλογο και με διάθεση να ακολουθήσει τη συμπεφωνημένη διέξοδο προς τα εμπρός.