Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2008

<<δημοκρατικό έλλειμμα>>


Σε δηλώσεις υψηλόβαθμου εκπροσώπου του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί αναφέρεται την Τετάρτη ο Τύπος των Σκοπίων με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του. Σύμφωνα με τον γάλλο εκπρόσωπο του κ. Σαρκοζί, οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ κατέδειξαν σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα, και ως εκ τούτου, η Γαλλική προεδρεία της ΕΕ, δεν δύναται να εισηγηθεί ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

"Οι βάναυσες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ δεν αποτελούν απόδειξη για τη δημοκρατία στη χώρα και αυτός είναι ο λόγος που η νέα προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, η Γαλλία, δεν διατίθεται να βοηθήσει την ΠΓΔΜ στην ευρωπαϊκή της πορεία, δήλωσε την Τρίτη στο Παρίσι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Γραφείου του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί, επικαλούμενος τις εκθέσεις των διεθνών και των τοπικών παρατηρητών στις πρόσφατες εκλογές της ΠΓΔΜ", γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ". .

"Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα στη διένεξη με την ονομασία", αναφέρει η ίδια εφημερίδα και προσθέτει ότι ο Γάλλος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως "η Γαλλία έχει συνείδηση του ότι η Ελλάδα έχει τα ελαττώματά της, ότι θέλει να δει την ΠΓΔΜ στην ΕΕ, αλλά στις δεδομένες συνθήκες αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις στη Γαλλία επικοινωνούν ευκολότερα με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Το Παρίσι, ωστόσο, ενθαρρύνει τα Σκόπια και την Αθήνα να βρουν λύση για το θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση της ευρωπαϊκής ατζέντας της ΠΓΔΜ.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, σύμφωνα με την "Ντνέβνικ", "η Γαλλία δεν πρέπει να επικρίνεται που επέλεξε να σταθεί στο πλευρό μιας δημοκρατικής χώρας, αντί μιας μη δημοκρατικής. Εξάλλου, οι χώρες που επιζητούν να ενταχθούν στην ΕΕ δεν δύνανται να υπαγορεύουν τους όρους για την προσχώρησή τους".

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουτρίνσκι Βέσνικ" με τίτλο "Για το Παρίσι η Μακεδονία δεν είναι δημοκρατική χώρα", που επικαλείται επίσης πηγές από το γραφείο του Γάλλου Προέδρου, επισημαίνεται ότι "η Γαλλία, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, δεν διατίθεται να βοηθήσει τη χώρα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής της κατά τους επόμενους τρεις μήνες, διότι αυτή απέδειξε ότι είναι μη δημοκρατική χώρα".

Κατά τις ίδιες πηγές, μετά τις εκλογές στην ΠΓΔΜ, η Γαλλία νοιώθει "πιο άνετα στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, απ' ότι με την Κυβέρνηση στα Σκόπια".