Κυριακή, 20 Ιουλίου 2008

Ο «εκτουρκισμός» του Σκοπιανού

Ο Γκρούεφσκι αντιγράφει το μοντέλο που με επιτυχία ακολουθεί η Αγκυρα: προσθέτει διαρκώς καινούργια ζητήματα στην ατζέντα

Σημείο τομής στις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων συνιστά η προκλητική επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Είναι προφανές πως η ηγεσία των Σκοπίων αποφάσισε να κηρύξει πολιτικό και διπλωματικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας γενικεύοντας τη σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα -ανοίγοντας δηλαδή μέτωπα αντιπαράθεσης σε όσα περισσότερα θέματα μπορεί να φανταστεί.

Επιχειρεί έτσι να αντιγράψει το μοντέλο που με επιτυχία ακολουθεί η Αγκυρα επί δεκαετίες: προσθέτει διαρκώς καινούργια ζητήματα στη δική της λίστα των ελληνοτουρκικών διαφορών


Το παιχνίδι

Δεν έχει σημασία ότι η Αθήνα αρνείται να αναγνωρίσει ως διαφορές τις μονομερείς διεκδικήσεις της Αγκυρας. Σε επικοινωνιακό επίπεδο εντυπώσεων αυτές εντυπώνονται σταδιακά στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας, τα υπαρκτά ζητήματα μπερδεύονται με τα ανύπαρκτα ή δευτερεύοντα, γενικεύεται μια εικόνα ενός άλυτου κουβαριού αμέτρητων ελληνοτουρκικών διαφορών και βαθμιαία εκμηδενίζεται το ενδιαφέρον των περισσότερων ξένων χωρών.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι άκρως εντυπωσιακό. Οι ίδιες π.χ. ευρωπαϊκές χώρες που για 10-20 χρόνια μετά το 1974 καταδίκαζαν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους από τους Τούρκους, σήμερα επικρίνουν τους Ελληνοκύπριους γιατί δεν αποδέχονται τα τετελεσμένα της... εισβολής και κατοχής!

Αυτή τη γραμμή επιδιώκουν τώρα να υλοποιήσουν τα Σκόπια με την επιστολή Γκρούεφσκι. Ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι π.χ. γνωρίζουν ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ αντιδικούν για το όνομα της τελευταίας, ξαφνικά μαθαίνουν ότι υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα, ότι οι Ελληνες έχουν αρπάξει περιουσίες πολιτών της ΠΓΔΜ, ότι υφίσταται θέμα λειτουργίας «μακεδονικών» σχολείων στην Ελλάδα και άλλα παρόμοια, οπότε φυσιολογικό είναι να υποτιμάται ραγδαία στα μάτια τους η ανάγκη επίλυσης του θέματος του ονόματος.
Η θρασύτητα, με την οποία ο Γκρούεφσκι... απαιτεί (!) από τον Κ. Καραμανλή να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες των Σκοπίων, αποσκοπεί προφανώς στο να εξοργίσει τον Ελληνα πρωθυπουργό και να σύρει την Αθήνα στη γενικευμένη αντιπαράθεση.

«Στη σημερινή εποχή, όταν γίνεται λόγος για ανθρώπινα πρότυπα, για εγγυήσεις για την ιδιοκτησία και για μειονοτικά δικαιώματα, δεν γίνεται λόγος για το εάν θέλουμε ή όχι να τα επιλύσουμε, αλλά είναι απαραίτητο να τηρούνται ρητώς τα διεθνή πρότυπα», γράφει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην επιστολή του.

Η παράνοια

Αποτελεί φαιδρότητα να κάνει διαλέξεις περί μειονοτικών δικαιωμάτων ο πρωθυπουργός μιας χώρας όπως η ΠΓΔΜ, όπου οι Αλβανοί και Σλάβοι πολίτες της παίρνουν τα όπλα και αλληλοεξοντώνονται, προκειμένου να εφαρμόσουν εμπράκτως τις αντιλήψεις τους περί μειονοτήτων!

Η συμπεριφορά του Γκρούεφσκι δείχνει πως έχουμε μία στροφή της ηγεσίας των Σκοπίων προς μια πολιτική που καθιστά αντικειμενικά αδύνατον για την Ελλάδα να επιτρέψει την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα είναι υποχρεωμένη πλέον να ακολουθήσει μια πολιτική αλλεπάλληλων βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και δεν ωφελεί καθόλου να το κρύβει η κυβέρνηση.

Μονόδρομος τα συνεχή βέτο

Ο πρωθυπουργός έβαλε -και πολύ σωστά- βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, επειδή δεν είχε βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Είναι δυνατόν να μη βάλει βέτο από εδώ και πέρα, όταν στο άλυτο θέμα του ονόματος ο Γκρούεφσκι πρόσθεσε τα ζητήματα «μακεδονικής» μειονότητας, διπλής υπηκοότητας, περιουσιών, «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας κλπ.;

Είναι εξόφθαλμο ότι ο Γκρούεφσκι δεν επιθυμεί κατά κανέναν τρόπο να επιλυθεί το θέμα του ονόματος, όταν ανοίγει τόσα μέτωπα.

Δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά η Αθήνα δεν μπορεί να την αγνοήσει. Η κυβέρνηση Καραμανλή επομένως πρέπει να πάρει πίσω αυτές τις επιπόλαιες θέσεις που μονόπλευρα δημοσιοποίησε μέσω συνεντεύξεων της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, σε εφημερίδες του εξωτερικού περί αποδοχής του ονόματος «Νέα Μακεδονία».

Ούτε χρειάζεται πλέον να επαναλαμβάνει τις θέσεις της περί αποδοχής σύνθετης ονομασίας με τη λέξη Μακεδονία συμπεριλαμβανομένη σε αυτή, γιατί μετά την επιθετική στάση των Σκοπίων θα φαίνεται σαν να ικετεύει για μια τέτοια ονομασία.

Οι δυνατότητες επίλυσης του θέματος του ονόματος εκμηδενίστηκαν μετά την επιστολή Γκρούεφσκι. Ας ανατεθεί σε κάποιον πρέσβη να ασχολείται με το θέμα αυτό, αλλά ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών πρέπει να επικεντρώσουν αλλού την προσοχή τους: στην έγκαιρη, συστηματική και διαρκή ενημέρωση των συμμάχων της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και των εταίρων της στην ΕΕ για τους λόγους που επιβάλλουν στην Ελλάδα να προβάλλει συνεχώς βέτο για πολλά χρόνια εναντίον της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όσο τα Σκόπια ακολουθούν αυτή την πολιτική.

Δεν πρόκειται για καθόλου εύκολο καθήκον. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αυτοί που πρώτοι εξέφρασαν θέσεις που ο Γκρούεφσκι συμπεριέλαβε στην επιστολή του, οπότε η Ουάσιγκτον σύντομα θα ταχθεί δημόσια εναντίον της ελληνικής στάσης. Οσο για τους Ευρωπαίους, αυτοί αδιαφορούν για την ουσία των διαφορών Αθήνας - Σκοπίων, οπότε κάποια στιγμή θα αρχίσουν κι αυτοί να δείχνουν τη δυσφορία τους.

Μόνο αν ευθύς εξαρχής η ελληνική στάση διατυπωθεί τόσο καθαρά και αποφασιστικά ώστε να συνειδητοποιήσουν πλήρως στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι αποκλείεται η Αθήνα να κάνει ποτέ πίσω, θα στρέψουν τις πιέσεις τους προς την κατεύθυνση των Σκοπίων και τότε ίσως βρεθεί μια κάποια ανεκτή λύση. Διαφορετικά, σε λίγο θα κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα και θα την καλούν να απολογηθεί.

Γιώργος Δελαστίκ