Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2008

<<δεν είναι Ευρώπη η Τουρκία>>


Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε, χθες, οπότε ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ότι η προσπάθεια να απαγορευθεί το κυβερνών κόμμα, στην Τουρκία, κάνει τις ελπίδες μελλοντικής ένταξης της χώρας στην ΕΕ ακόμα απώτερες.

Υψηλά ιστάμενη πηγή, που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία, ανέφερε ότι η εισαγγελική προσπάθεια να απαγορευθεί από το Συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας το κυβερνών «Κόμμα για την Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη», επειδή δημιουργεί απειλές στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, έρχεται να επιβεβαιώσει τις γαλλικές αμφιβολίες για τις δυνατότητες της Τουρκίας, μελλοντικά να ενσωματωθεί στην ΕΕ.

«Δεδομένου τί συμβαίνει τώρα στην Τουρκία, μπορείτε πραγματικά να αντιληφθείτε, ότι καθίσταται απώτερη η προοπτική μελλοντικής της ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε η ίδια πηγή και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη. Η γαλλική προεδρία της ΕΕ είναι εξάμηνη. Ο ίδιος ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι αντίθετος με την τουρκική προσπάθεια να ενταχθεί η Αγκυρα μελλοντικά στην 27μελή σήμερα ΕΕ, τονίζοντας ότι «γεωγραφικώς δεν είναι Ευρώπη η Τουρκία».

Όμως, επί της θητείας του προκατόχου του Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ, το έτος 2004, ξεκίνησε με απόφαση ομόφωνη των μελών της Ενωσης ο ενταξιακός διάλογος της Τουρκίας με την ΕΕ –αλλ’ όχι πάνω σε πέντε «κεφάλαιά» του, το περιεχόμενο των οποίων εμμέσως προϋποθέτει ότι θα είναι θετική η κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Τέλος, η ίδια γαλλική πηγή ανέφερε ότι, «αν αρχίσουν στην Τουρκία να απαγορεύουν το κυβερνών κόμμα, αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Αυτή η νομική πρωτιά θα πρέπει να κλυδωνίσει τις βεβαιότητες όλων, όσων θέλουν να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην ΕΕ».

Να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις της πηγής της γαλλικής προεδρίας έγιναν, ενώ στην Τουρκία δημοσιοποιούνταν συνολικώς 24 συλλήψεις, από τις οποίες δύο αποστράτων στρατηγών, με την κατηγορία «της συνωμοσίας για τέλεση πραξικοπήματος».
Greek Insight