Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008

Σκηνικό πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ


Σκηνικό πολιτικής κρίσης διαμορφώνεται στα Σκόπια, μετά την απόφαση που έλαβαν χθες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν τη Βουλή και να μποϊκοτάρουν τις εργασίες της. Την ίδια στιγμή, μία μόλις ημέρα μετά την κοινοποίηση της απόφασής του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, με δηλώσεις του για το θέμα της ονομασίας άφησε να εννοηθεί ότι πλέον διαχωρίζει τη στάση του έναντι της διαπραγμάτευσης, από εκείνη του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Από την Αλβανία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, δήλωσε: «Η χώρα μας ενδιαφέρεται για το κλείσιμο αυτού του διμερούς ζητήματος, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική της. Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό και λύση. Αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κάποιος άλλος να ορίσει το όνομα για διεθνή χρήση».


Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Τσερβενκόφσκι επέστρεψε στην επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησαν τα Σκόπια πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όταν είχαν επικεντρώσει τη διαπραγματευτική τακτική τους στο εύρος χρήσης της ονομασίας. Χθες, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν έκανε αναφορά σε θέμα γλώσσας και εθνικής ταυτότητας, ούτε σε θέμα μειονότητας και περιουσιών, στα οποία έχει εστιάσει την επιχειρηματολογία του ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι. Ο κ. Τσερβενκόφσκι γνωστοποίησε την πρόθεσή του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας, να επιστρέψει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM).