Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2008

Απόπειρα εμπλοκής της Ε.Ε. από Γκρούεφσκι

http://www.zougla.gr/news.php?id=5124


Καλόμαθε στις επιστολές και έτσι συνεχίζει την προκλητική του στάση ο Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός του γειτονικού κρατιδίου, ζητά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της δήθεν «μακεδονικής μειονότητας».

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γκρούεφσκι ζητά την παρέμβαση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες της δήθεν μειονότητας.


Ο Γκούεφσκι δεν σταματά εκεί καθώς κάνει λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων της «μακεδονικής μειονότητας».

Είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ, που τον τελευταίο καιρό έχει χάσει σε διπλωματικό επίπεδο πολλές μάχες,- με χαρακτηριστικότερη την αδυναμία της να εισέλθει στις βορειοατλαντικές δομές- επιχειρεί να δώσει έμφαση στην υπόθεση της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας», αγνοώντας έτσι την εν ισχύ διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με σημαίνοντα πολιτικά και κοινωνικά πρόσωπα της ΠΓΔΜ, είναι καιρός η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα. Στέλνοντας την επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, άνοιξε το θέμα και έδωσε "σαφή αντίληψη" της "μακεδονικής ταυτότητας".

Αντίθετη άποψη φαίνεται ότι έχει ο διεθνής παράγοντας. Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Δευτέρας ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματ Μπράιζα εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να μην εγείρονται αντικρουόμενα ζητήματα».Εν τούτοις ο κ. Μπράιζα σημειώνει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει συγκεκριμένη θέση πάνω στα θέματα που θέτει ο Νίκολα Γκρούεφσκι, δηλαδή της αποκαλούμενης "Μακεδονικής μειονότητας".