Κυριακή, 27 Ιουλίου 2008

Επιμένουν για τη «μειονότητα»


Νέα επιστολή της ΠΓΔΜ προς την Κομισιόν για την «μακεδονική» γλώσσα


Επιστολή προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ζητώντας του να στηρίξει «τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής -όπως αναφέρει- μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της "μακεδονικής" ως μειονοτικής γλώσσας».


«Η "Μακεδονία", ούσα στην καρδιά των Βαλκανίων, έχει έναν αριθμό εθνοτικών ομάδων που οργανώνονται ελεύθερα στον πολιτικό τομέα, χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους στην επίσημη επικοινωνία, γαλουχούν και αναπτύσσουν τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η "Μακεδονία" προσφέρει τη δική της συμβολή στην εμπέδωση των ευρωπαϊκών αξιών» αναφέρεται στην επιστολή του υπουργού Αντόνιο Μιλόσοσκι προς τον Λεονάρντ Όρμπαν.


Ο κ. Μιλόσοσκι εκφράζει, επίσης, την πεποίθηση ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της αποστολής της ως φύλακας αυτών των συνθηκών, θα παροτρύνει την Ελλάδα -ως κράτος μέλος της ΕΕ- να παράσχει ένα εποικοδομητικό μοντέλο για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η γλώσσα και άλλα δικαιώματα που εκφράζουν την ταυτότητα των εθνογλωσσικών μειονοτήτων».


Έπειτα από την έγκριση της νέας κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ο Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι οι προτεραιότητες της χώρας του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής παραμένουν οι ίδιες και αφορούν την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές.

Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι, η χώρα του μπορεί να πετύχει αυτούς τους στόχους μέσω ποιοτικών μεταρρυθμίσεων και καλή εκπροσώπηση στη διεθνή κοινότητα, «ειδικά με τη βοήθεια φίλων, όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα, ο κ. Μιλόσοσκι σημείωσε πως τα Σκόπια παραμένουν στη διαδικασία των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι συνομιλίες μπορεί να είναι εποικοδομητικές μόνο εφόσον υπάρχει σεβασμός και από τις δύο πλευρές και εφόσον διεξάγονται συζητήσεις με επιχειρήματα και σε ισότιμη βάση».

»Οποιαδήποτε απειλή, πίεση και εκβιασμός δεν θα αποφέρει καρπούς. Η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη κατανόηση για τους τρόπους που οδηγούν σε μια λογική λύση, η οποία θα καταστήσει δυνατή την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας και σταθερότητας στο πλαίσιο των ήδη καλά ανεπτυγμένων φιλικών σχέσεων στον οικονομικό τομέα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλόσοσκι.

Όσον αφορά τις φιλοδοξίες για ένταξη στην ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε μεταξύ άλλων: «Θα έλεγα πως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε εάν η Αθήνα συνεχίσει την πολιτική του βέτο, η οποία προέρχεται κυρίως από τις εσωτερικές της πολιτικές εξελίξεις».
»Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια θέση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, καθώς η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερη ισχύ».

in.gr