Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008

Προπαγανδα Σκοπιανων Μεσω Εκπαιδευσης


Την άμεση αντίδραση του υπουργού Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, προκάλεσε η νέα πρόκληση των Σκοπιανών, αυτή τη φορά με την εξαγορά ενός ιδιωτικού βρετανικού κολλεγίου από ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα της ΠΓΔΜ, στου οποίου τα τμήματα έδωσε τις επωνυμίες:


«Τμήμα Οικονομικών Σπουδών- Άγιος Νικόλαος», «Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών- Αλέξανδρος ο Μακεδών» και «Τμήμα Καλών Τεχνών και Σχεδίου- Φίλιππος ο Β'».

Ο υπουργός Παιδείας απέστειλε επιστολή προς τον Βρετανό ομόλογό του, Bill Ramell, καθώς και προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Παιδείας, κ. Figel. Στην επιστολή του ο κ. Στυλιανίδης αναφέρεται στις υποχρεώσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 για την αποφυγή προκλήσεων και καταγγέλλει τη σκοπιανή πλευρά ότι χρησιμοποιεί τα θέματα παιδείας στο πλαίσιο μιας απαράδεκτης, αλυτρωτικής και εθνικιστικής προπαγάνδας που δηλητηριάζει τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις.

Τέλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ζητεί από τον Βρετανό ομόλογό του να πάρει κάθε απαιτούμενη πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και διαμαρτύρεται στον Ευρωπαίο Επίτροπο διότι, όπως υπογραμμίζει, η χρήση ζητημάτων παιδείας για εθνικιστική προπαγάνδα έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους οποίους οφείλουν να σέβονται κράτη που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.