Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008

Η Μέρκελ “άδειασε” τα Σκόπια


Απάντηση στην ΠΓΔΜ περί της «μακεδονικής μειονότητας» έδωσε η γερμανίδα Καγκελάριος μιλώντας στη Ντόιτσε Βέλλε.


Η ΑγγελαΜέρκελ υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση του θέματος της ονομασίας, ενώ σχετικά με το θέμα της «μειονότητας» παρέπεμψε στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων «που υπάρχουν κάθε ευρωπαϊκή χώρα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ερώτηση που τέθηκε στην κ. Μέρκελ από σκοπιανό δημοσιογράφο είχε καταγγελτικό χαρακτήρα τόσο για το θέμα της ονομασίας, όσο και για τη «μακεδονική μειονότητα».

Η γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε ότι «η προστασία των μειονοτήτων είναι θεμελιωμένη στη Χάρτα των Βασικών Δικαιωμάτων, πράγμα που αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Κατά τα άλλα εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία και στο πλαίσιο διμερών συνομιλιών στο θέμα της προστασίας των μειονοτήτων, είναι ένα πρόβλημα που αφορά κάθε ευρωπαϊκή χώρα».

Η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφή την άποψη της: «Πιστεύω ότι πριν από όλα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξευρεθεί λύση στη διένεξη, στη μη ακόμη επιλυθείσα διένεξη για την ονομασία της Μακεδονίας- όπως το λέω εδώ, θα μπορούσα να πω και της FYROM- ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξή της στο ΝΑΤΟ».