Σάββατο, 19 Ιουλίου 2008

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς αντιδρά στην επιστολή ΓκρούεφσκιΟ Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς, σε δήλωσή του στην Φωνή της Αμερικής (Ελληνική Υπηρεσία) χαρακτήρισε την επιστολή του κ. Γκρούεφσκι


«αναχρονιστική και ασυμβίβαστη προς τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον 21ο αιώνα.».

Θεωρεί ότι «τόσο ο τόνος όσο και το περιεχόμενο της επιστολής δείχνουν ότι οι ηγέτες των Σκοπίων εγείρουν εμπόδια και δεν επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος».


Κατά την εκτίμηση του Πρέσβη, η επιστολή Γκρούεφσκι «δείχνει ακόμα ότι η πολιτική τους αποβλέπει στην προώθηση σχέσεων κακής γειτονίας με την Ελλάδα, μία χώρα που είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και που επί ένα τέταρτο του αιώνα και πλέον είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο οργανισμούς στους οποίους η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας φιλοδοξεί να ενταχθεί».


Ο κ. Μαλλιάς επισήμανε ότι η επιστολή από τα Σκόπια έρχεται δύο μήνες μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, «όπου όλοι οι ηγέτες της συμμαχίας, μηδενός εξαιρουμένου, ζήτησαν, υπέδειξαν κι ενεθάρρυναν την πολιτική ηγεσία στα Σκόπια να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να καταλήξει σε ένα αμοιβαίως αποδεκτό όνομα για την ΠΓΔΜ, το οποίο και έθεσαν ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στον ΝΑΤΟ».


Ο Έλληνας Πρέσβης είπε ακόμα ότι ο Πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι «επέλεξε να χρησιμοποιήσει επιθετική γλώσσα, εχθρική προπαγάνδα και θα έλεγα και έναν υποβόσκοντα παράγοντα αλυτρωτισμού στην επιστολή του».


Ο κύριος Μαλλιάς υπογράμμισε τέλος ότι «το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Γκρούεφσκι καταδεικνύει πόσο σημαντικά και πόσο σχετικά είναι τα μη δεσμευτικά ψηφίσματα Αριθμός 300 της Γερουσίας και Αριθμός 356 της Βουλής, τα οποία εκφράζουν την άποψη του Αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να σταματήσει την εχθρική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας και να επιχειρήσει να επιτύχει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος».