Τρίτη, 15 Ιουλίου 2008

Τι <<απαντουν>> στην απαραδεκτη επιστολη Γκρούεφσκι


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος προειδοποίησε ότι τα Σκόπια με τη στάση αυτή θα μείνουν και εκτός Ε.Ε., καλώντας την ηγεσία της γειτονικής χώρας να αντιληφθεί

«ότι μία κατασκευασμένη ιστορία 60 ετών δεν μπορεί να επιβληθεί σε μία αυθεντική ιστορία χιλιάδων χρόνων ».

Για ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Ελλάδας, περί δήθεν παραβίασης δικαιωμάτων υπαρκτών ή ανύπαρκτων μειονοτήτων, έκανε λόγο ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ

για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας την προκλητική ενέργεια του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, που έθεσε επισήμως θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στη χώρα μας.

«Σήμερα, ο πρωθυπουργός της FYROM μιλά για δήθεν μειονότητα, εκτελώντας εντολές αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει και θα απαντήσει ως δικαιοκρατική χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι άλλωστε σε όλους τους λαούς γνωστό ότι ο αγώνας για την εθνική κυριαρχία έχει κόστος», παρατήρησε ο κ. Λοβέρδος και σημείωσε ότι το μοναδικό υπαρκτό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ είναι το ζήτημα του ονόματος.
«Κάθε προσπάθεια εκτροπής από τον στόχο επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος, αποτελεί για την Ελλάδα ανεπιθύμητη εξέλιξη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η χώρα μας, με όπλο την συνεννόηση των πολιτικών της δυνάμεων και τη συμφωνία πάνω στην εθνική κόκκινη γραμμή, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», τόνισε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε:
«Αν τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες από την πλευρά της FYROM, αποτελούν ένδειξη της στάσης που η χώρα αυτή θα κρατήσει στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ε.Ε., τότε πρέπει να γίνει γνωστό, τόσο στη FYROM, όσο και στους προστάτες της, ότι ευρωατλαντική προοπτική για τη χώρα αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει».


Ανάξια σχολιασμού χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, την επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην κόκκινη γραμμή την οποία -οπως σημείωσε- πρώτο το Κίνημα είχε χαράξει, της μίας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.


«Ο ακραίος εθνικισμός σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες»,
προειδοποίησε σήμερα την ηγεσία των Σκοπίων η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κληθείσα να σχολιάσει την προκλητική επιστολή που απέστειλε χθες στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ν. Γκρούεφσκι.
«Σήμερα πλέον όλη η διεθνής κοινότητα ξέρει ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο κ. Γκρούεφσκι, είναι να υποσκάψει συνειδητά τα θεμέλια της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται με πολύ συγκεκριμένους όρους», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

«Η επιστολή Γκρούεφσκι επιβεβαιώνει την προ 16ετίας τοποθέτηση του ΚΚΕ ότι η ιμπεριαλιστική διαπάλη στα Βαλκάνια και οι πλάτες που έχει η εκάστοτε κυβέρνηση της FYROM, περιλαμβάνουν και εκβιασμούς και αλυτρωτικές διακηρύξεις, όπως η παραπάνω περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».
Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι μόνη λύση είναι ένα όνομα για τη FYROM με καθαρά γεωγραφικό περιεχόμενο της ονομασίας Μακεδονία.

Με μία παροιμία απάντησε στη νέα πρόκληση των Σκοπίων ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης:


«Στους γείτονες Σκοπιανούς θέλω να θυμίσω μία παροιμία: Να μη πολυτρίβονται στη γκλίτσα του τσοπάνη, γιατί καμιά φορά αντιδρά περίεργα ο τσοπάνης!»

"Η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε εκτροπή της διαπραγμάτευσης" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την επιστολή Γκρούεφσκι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «επαναλαμβάνοντας τις γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις περί ανύπαρκτων μειονοτήτων, η ΠΓΔΜ επιχειρεί να ορθώσει νέα εμπόδια στην εξελισσόμενη στο πλαίσιο του ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία για το ζήτημα της ονομασίας».

Η επιστολή αυτή, τονίζει ο κ. Ρουσόπουλος, προστίθεται σε σειρά απαράδεκτων ως προς το ύφος και το περιεχόμενό τους δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων των Σκοπίων και επισημαίνει πως η παρελκυστική τακτική κωλυσιεργίας που ακολουθούν οι κυβερνώντες της ΠΓΔΜ αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προκλητική επιστολή Γκρούεφσκι, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης ζήτησε από τον πρωθυπουργό την άμεση διακοπή των συνομιλιών για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ:
«Απέναντι στα επικίνδυνα, όπως λέει και ο Παναγιώτατος Άνθιμος, σκοπιανά αλυτρωτικά μπουμπούκια, μία είναι η λύση: να σταματήσουν σήμερα κιόλας οι συνομιλίες κ. Καραμανλή».