Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2008

Επιβάλλει τις... «πατριωτικές αποδείξεις» η κυβέρνηση ΓκρούεφσκιΠρόστιμο μέχρι και 5.000 ευρώ προβλέπεται από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για όσους καταστηματάρχες δεν έχουν αγοράσει το απαραίτητο λογισμικό ύψους 50 μέχρι 200 ευρώ, για την έκδοση των... πατριωτικών αποδείξεων, που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα.

Δηλαδή αποδείξεων οι οποίες πρέπει να εμφανίζουν χωριστά το ποσό που δαπανήθηκε σε κάθε συναλλαγή για την αγορά προϊόντων τα οποία παράγονται αποκλειστικά στην ΠΓΔΜ.

Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε εξαγγείλει ο Ν. Γκρούεφσκι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μέσα στο πλαίσιο τόνωσης του εθνικιστικού κλίματος στη χώρα, και τώρα σπεύδει να το κάνει πράξη.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα υπάρχουν περίπου 50.000 καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι υποχρεωμένοι να αποκτήσουν το λογισμικό αυτό ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που διαθέτουν αποκλειστικά εισαγόμενα προϊόντα.

Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες της ΠΓΔΜ ανάλογα με το ύψος του ποσού που θα συγκεντρώνουν με τις αγορές ντόπιων προϊόντων θα παίρνουν και το μπόνους... πατριωτισμού.

Πολλοί καταστηματάρχες δηλώνουν ότι θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή που λήγει η προθεσμία της κυβέρνησης, με την ελπίδα ότι τελικά θα αλλάξει γνώμη, ενώ κάποιοι άλλοι, κυρίως εισαγωγείς, φέρονται διατεθειμένοι να προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο.

Και όλα αυτά ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα, όπως ανακοινώθηκε χθες από τη στατιστική υπηρεσία, έτρεχε ολόκληρο τον Ιούνιο με ποσοστό 10% και με την κυβέρνηση να τον φορτώνει εξ ολοκλήρου στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Χρ. Τελίδης