Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2008

Αρπάζουν ελληνικά ''φιλέτα'' οι Αλβανοί στη ΧειμάρραΠαναγιώτης Σαββίδης

Την τουριστική ανάπτυξη στα παράλια της νότιας Αλβανίας, και σε περιοχές όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο, επιδιώκει η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα, υφαρπάζοντας αυθαίρετα εκτάσεις γης, που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς.

Όπως καταγγέλλουν βορειοηπειρωτικές οργανώσεις στην Αθήνα, με διάφορες μεθοδεύσεις επιχειρείται η καταπάτηση μεγάλων παραθαλάσσιων εκτάσεων, κυρίως στην περιοχή της Χειμάρρας και η παραχώρησή τους σε αλβανικά ή ξένα επενδυτικά σχήματα, στα οποία συμμετέχουν ακόμη και συγγενικά πρόσωπα μελών της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταπάτησης 8.500 στρεμμάτων στην περιοχή της Χειμάρρας, που ανήκει σε 150 ελληνικές οικογένειες. Η έκταση αυτή, πραγματικό «φιλέτο», εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά, αποδόθηκε το 2007 με … δικαστική απόφαση σε Αλβανό, κάτοικο Τιράνων.

Στην έκταση αυτή, η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχει ήδη εγκρίνει την υλοποίηση μεγαλεπήβολου επενδυτικού σχεδίου, αυστριακής εταιρείας, που προβλέπει κατασκευή ξενοδοχείου και τουριστικού χωριού, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κόρη του Σαλί Μπερίσα, Αργκίτα Μαλτέζι, κατηγορείται ανοιχτά από ΜΜΕ της Αλβανίας, πως κρύβεται πίσω από εταιρείες, που στόχο έχουν την υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς. Τα δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν την κατάσταση στις ελληνικές περιοχές της νότιας Αλβανίας αντίστοιχη με τη βόρεια Κύπρο, όπου το κατοχικό καθεστώς καταπάτησε και «έβγαλε στο σφυρί» τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύζυγος της κόρης του Σαλί Μπερίσα είναι εκπρόσωπος της Διεθνούς Τράπεζας στη νότια Αλβανία, που ασχολείται με επενδύσεις, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Οι μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης, με στόχο την περιουσία των Ελλήνων μειονοτικών, καυτηριάζεται από μερίδα ΜΜΕ. Ο Φάτος Λουμπόνια, αρθρογράφος της εφημερίδας «ΚΟΡΙΕΡΡΙ», που είχε φυλακιστεί επί κομμουνιστικού καθεστώτος, έκανε δημόσια λόγο για «πολιτική μαφία» με στόχο τις ελληνικές περιουσίες.

Ήδη ο δήμος Χειμάρρας και οι Έλληνες ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας, η απόφαση του οποίου αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Επόμενο βήμα θα είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι σε χωριά της Χειμάρρας, πριν από μερικές ημέρες, έδωσε τροφή σε φήμες που τον θέλουν να ενδιαφέρεται να επενδύσει στην περιοχή.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονας, σε δηλώσεις του, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, επισήμανε την ανάγκη «πολλαπλασιασμού της ιταλικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην περιοχή». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διεύρυνσης της ιταλικής παρουσίας στην ανάπτυξη του τουρισμού.