Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2008

Aπαντηση απο το ΥΠΕΞ για τις προκλητικες δηλωσεις Μιλοσοσκι


Μετα τις προκλητικες και θρασυτατες δηλωσεις του υπουργου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι
Στα περί «μακεδονικής μειονότητας» και για επιστροφή περιουσιών στους απογόνους των «Μακεδόνων προσφύγων». Απάντησε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

«Για την Ελλάδα υπάρχει ένα συγκεκριμένο και καθορισμένο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, αυτή άλλωστε είναι και η εντολή βάσει της οποίας ασκεί τα καθήκοντα και την αποστολή του ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην υπόθεση αυτή, Μάθιου Νίμιτς», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

«Η παρελκυστική τακτική κωλυσιεργίας που ακολουθείται από τους κυβερνώντες στα Σκόπια, αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο. Το επιβεβαιώνει μια σειρά απαράδεκτων ως προς το ύφος και το περιεχόμενό τους δηλώσεων, αλλά και μια ατυχής απόπειρα έγερσης ανύπαρκτων και αβάσιμων ζητημάτων».

«Η Ελλάδα -υπογράμμισε- δεν θα παρασυρθεί και δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσπάθεια εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της, που είναι η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά για την επίτευξή της».

Απαντώντας εξάλλου στις κατηγορίες των Σκοπίων περί προσθήκης, από την Αθήνα, νέων θεμάτων στην ατζέντα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ έκανε λόγο για τελείως «αβάσιμη, αστήρικτη και έωλη απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων» από τη σκοπιανή πλευρά.

Τη λύπη του για την αδιάλλακτη, σχεδόν εχθρική, όπως ανέφερε, στάση των Σκοπίων έναντι της Ελλάδας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Βιέννη, σε δηλώσεις του στα ελληνικά και αυστριακά ΜΜΕ.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ο κύριος Παπούλιας τόνισε: «Δυστυχώς η Ελλάδα δεν εισπράττει μέχρι σήμερα παρά έναν κενό αλυτρωτισμό, έναν εχθρικό αλυτρωτισμό» παρά το γεγονός ότι στην Ενδιάμεση Συμφωνία που είχε υπογραφεί (που είχε υπογράψει ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών) είχε συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει ένα όνομα κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Σημείωσε ακόμη πως υπό αυτές τις συνθήκες, τουλάχιστον η ελληνική θέση, έτσι όπως διατυπώθηκε από τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Βουκουρέστι, δεν μπορεί να αλλάξει.