Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2008

επιστολή Σαρκοζί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι
Επιστολή στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απέστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Στην επιστολή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι, ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει την ετοιμότητα της χώρας του για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Παρισιού-Σκοπίων.

Εκφράζει, επίσης, τη στήριξή του στην προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως έχουν εκπληρωθεί τα απαιτούμενα κριτήρια και το μόνο που απομένει να επιλυθεί είναι η εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα. "Μου φαίνεται ότι είναι αναγκαίο να κλείσει αυτό το θέμα, προκειμένου να μην αποτελεί εμπόδιο στις νόμιμες φιλοδοξίες των πολιτών σας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Στηρίζω πλήρως τις προσπάθειες του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Καλώ εσάς, όπως κάλεσα και την ελληνική ηγεσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα, τον Ιούνιο, να διπλασιάσετε τις προσπάθειες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις", αναφέρει- μεταξύ άλλων- στην επιστολή του ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Σαρκοζί εκφράζει, επίσης, τη βεβαιότητα ότι παρά τα γεγονότα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, η ΠΓΔΜ έχει τη δημοκρατική ικανότητα και την απαιτούμενη νομιμότητα προκειμένου να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την ένταξή της στην Ε.Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει ακόμη ότι η Γαλλία, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και ως ασκούσα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσει να στηρίζει την ΠΓΔΜ στο "δρόμο" προς την επιτυχή ένταξή της στην "ευρωπαϊκή οικογένεια