Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008

Εκνευρισμός στο Στέιτ ΝτιπάρτμεντΣτην απερχόμενη κυβέρνηση Μπους και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρατεί εκνευρισμός για το «μπλοκάρισμα» που θεωρήθηκε άμεση παρέμβαση στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ήδη αναζητείται τρόπος, ώστε να παρακαμφθεί το «veto» των δύο γερουσιαστών και να φτάσει στα Σκόπια ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ.
Οι «Δημοκρατικοί» αποτελούν πλειοψηφία στην 11μελή υποεπιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (έξι προς πέντε), μέλος της οποίας είναι και ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα.
Οι δύο γερουσιαστές που προκάλεσαν το «μπλοκάρισμα» διατηρούν στενές σχέσεις με την ελληνική ομογένεια, στηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις σε σοβαρά ζητήματα (Σκοπιανό, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, Πατριαρχείο κλπ) μέσα στη Γερουσία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε προειδοποιήσει με επιστολή του την Κοντολίζα Ράις πως, αν δεν υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας, θα μπλοκάρει την ανανέωση της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια, όπως και τελικά έκανε.
Το «veto» των δύο γερουσιαστών, παγώνει τη διαδικασία επικύρωσης του κ. Ρίκερ τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιουλίου, ημερομηνία που θα υπογραφεί από την Κροατία και την Αλβανία (αλλά όχι την ΠΓΔΜ), η αποδοχή της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Πάντως, αν δεν προκύψουν θετικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Αθηνών - Σκοπίων, υπάρχει το ενδεχόμενο η διαδικασία διορισμού του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ να παγώσει μέχρι το Φθινόπωρο, οπότε και θα επαναληφθούν οι εργασίες στην αμερικανική Γερουσία.