Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008

Δεν «εγκρίνεται» η νίκη του Γκρούεφσκι


Σε «επιπρόσθετες σοβαρές παρατυπίες» στις επαναληπτικές εκλογές στα Σκόπια, επιμένει να αναφέρεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο φαίνεται να μην έχει «εγκρίνει» ακόμα την εκλογική νίκη του πρωθυπουργού, Νικολά Γκρούεφσκι, σε μία προσπάθεια να επηρεάσει τις μετεκλογικές συνεργασίες και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γκονζάλες Γκαλέγκος έκανε γνωστή την αμερικανική δυσαρέσκεια στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχίσει η σκοπιανή κυβέρνηση να ερευνά σθεναρά τις περιπτώσεις βίας και απάτης στις εκλογές. Η Ουάσιγκτον κάλεσε την κυβέρνηση Γκρούεσφκι να προσαγάγει τους υπεύθυνους των πράξεων αυτών ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Βία και εκφοβισμόςΟ κ. Γκαλέγκος θεωρεί ότι στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής σημειώθηκε βελτίωση σε αντίθεση με τις εκλογές της 1ης Ιουνίου, οι οποίες «αμαυρώθηκαν από απάτη, βία και εκφοβισμό».
Ομως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει πως παρά το γεγονός ότι η κατάσταση ήταν καλύτερη στις επαναληπτικές της Κυριακής, εντούτοις γενικά οι εκλογές δεν έγιναν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις υποχρεώσεις προς τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σε ερώτηση του «Εθνους» ότι από το κείμενο της ανακοίνωσης συνάγεται ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Γκαλέγκος απάντησε ότι «η δήλωσή (του) απαντά από μόνη της».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8333&pubid=1148487