Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008

Το ιρλανδικό «όχι»


«Τρικυμία» στην ΕΕ με την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από τους Ιρλανδούς


«Χαστούκι» στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη έδωσε ο ιρλανδικός λαός στο μοναδικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην ΕΕ των «27» επί της Συνθήκης που ήλθε σε αντικατάσταση του «νεκρού» Ευρωσυντάγματος. Βυθισμένη ξανά σε πολιτική κρίση η Ένωση. Εν αναμονή κοινής δήλωσης Σαρκοζί-Μέρκελ...
Η επίσημη παραδοχή του ιρλανδικού «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας ήλθε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ντέρμοντ Αχερν. «Φαίνεται ότι θα κερδίσει το 'όχι'. Τελικά, για χίλιους λόγους, ο λαός μίλησε» δήλωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Εντός της ημέρας επίκειται και η «επισφράγιση» του «όχι» από την Εκλογική Επιτροπή.
Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν 19 από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας το «όχι» συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 54,7% έναντι 45,3% του «ναι».
Ανταποκριτές του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE και παρατηρητές των πολιτικών κομμάτων που παρακολουθούν την καταμέτρηση είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι το «όχι» επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών της Ιρλανδίας (43 στο σύνολο) με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως σε κάποιες περιφέρειες του Δουβλίνου.
Οι παρατηρητές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι στο Δουβλίνο το «όχι» προηγείται σε πέντε εκλογικές περιφέρειες, σε τρεις οι ψήφοι είναι μοιρασμένες εξίσου και σε μία επικρατεί το «ναι». Στην πρωτεύουσα ψηφίζει περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος της χώρας.
Το δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE προέβλεψε ότι το «ναι» έχει πιθανότητες να κερδίσει μόνο σε έξι από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

in.gr Newsroom ΔΟΛ