Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008

«Τελική λύση χωρίς αιρέσεις» για την ονομασία της ΠΓΔΜ επιθυμεί η Αθήνα
Τη «σταθερή και ειλικρινή βούληση της Ελλάδας για επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, τονίζοντας ότι «επιθυμούμε τελική λύση, χωρίς αιρέσεις».
Σύμφωνα με την κα. Μπακογιάννη κατά τη συνάντηση «έγινε μια ουσιαστική ανασκόπηση και αξιολόγηση του πολιτικού και διπλωματικού περιβάλλοντος, το οποίο προέκυψε μετά το Βουκουρέστι, τις εκλογές στα Σκόπια και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι επιθυμία του κ. Νίμιτς είναι η οποία λύση να μην τεθεί υπό την αίρεση της έγκρισής με δημοσψήφισμα από το λαό της γειτονικής χώρας, καθώς θεωρεί ότι ενδέχεται να πέσουν και πάλι στο κενό οι προσπάθειες για εξέυρεση συμβιβαστική φόρμουλα για την ονομασία.
Ειδικότερα για το θέμα του δημοψηφίσματος, που εγείρει η γειτονική χώρα, η κα. Μπακογιάννη απάντησε ότι «οι όποιες εσωτερικές διαδικασίες δεν μας αφορούν, αλλά η τελική λύση θα έχει επιστέγασμα μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα ισχύει χωρίς αιρέσεις».

Επιπλέον, η υπουργός διευκρίνισε ότι η συζήτηση με τον κ. Νιμιτς αφορά την δεσμευτική εντολή από τον ΟΗΕ «για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας και την εφαρμογή της» και αρνήθηκε -όπως άλλωστε και ο κ. Νίμιτς, σε χωριστές δηλώσεις που έκανε λίγο νωρίτερα- την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος και δη αυτό της 9ης Ιουλίου, η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με την Κροατία και την Αλβανία.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι δεν βλέπει ούτε αυτή την ημερομηνία, ούτε καμιά άλλη. «Επιθυμούμε αυτά τα θέματα να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό», είπε, «είναι πολύπλοκα θέματα» και «ούτε τις επόμενες ημέρες βλέπω να υπάρξει κάποια εξέλιξη».

Ο κ Νίμιτς, ο οποίος μετά την Αθήνα μεταβαίνει στα Σκόπια, όπου συναντάται αύριο, Παρασκευή, με την πολιτική ηγεσία, ανέφερε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση αλλά «κάποιες ιδέες», που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε λύση, ότι «το κύριο στοιχείο της συζήτησης ήταν το θέμα του ονόματος» και πώς «αυτό εμπίπτει στο διεθνές πλαίσιο». «Συζητήσαμε διάφορες πτυχές του θέματος αυτού» είπε.
in.gr Newsroom ΔΟΛ