Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008

Aντιδρασεις και διχασμος για το Κοσοβο

Επίσημη αίτηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου απέστειλε ο "πρωθυπουργός" του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν και επισήμως το κράτος του Κοσσυφοπεδίου
Το Κόσοβο αναγνώρισε και η Τουρκία...

Έντονα αντέδρασε η Σερβία. Το κοινοβούλιο της χώρας "ακύρωσε" ομόφωνα αργά το βράδυ της Δευτέρας, τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ανακοινώνοντας ότι παραβιάζει την ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας. Επιπλέον, ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της επαρχίας

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα λάβει τις όποιες αποφάσεις της σε επόμενο στάδιο, αφού εξετάσει σε βάθος όλες τις εξελίξεις. Σημείωσε πως η ενεργός παρουσία της Εευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, είναι απαραίτητη.
Την ίδια ώρα, ο Καναδάς "εκτιμά" την κατάσταση, η Ρουμανία δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία, ενώ το Μαυροβούνιο θα λάβει τις αποφάσεις του όταν κρίνει ότι δεν απειλείται η ασφάλεια του.

Κύπρος, Ισπανία, και Σλοβακία εκφράζουν από επιφυλάξεις έως αντιρρήσεις.

Ρωσία και Κίνα -τέλος- επιμένουν να ακυρωθεί η διακήρυξη της ανεξαρτησίας

Η Γαλλία είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοινώνει επισήμως ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου


Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Σερβίας εξέφρασε τη πρόθεσή της να μπλοκάρει την ένταξη του Κοσόβου στους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στον ΟΗΕ. "Όσο η Σερβία θα είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης (...) το αυτοανακηρυχθέν κράτος του Κοσόβου δεν θα έχει πρόσβαση σ' αυτούς τους θεσμούς", δήλωσε ο Βουκ Γέρεμιτς μιλώντας στη σερβική τηλεόραση.

Η Σερβία θα χρησιμοποιήσει "όλα τα διπλωματικά μέσα για να εμποδίσει την αναγνώριση του Κοσόβου", υπογράμμισε.
Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου οργάνωσαν τη Δευτέρα στο Βελιγράδι οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε έξω από το ναό του Αγίου Σάββα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Το Κόσοβο είναι δικό μας", "Η Σερβία είναι Ευρώπη". Ανάλογες διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Σερβίας, όπως επίσης και σε πόλεις της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Σε διάγγελμά του ο Μπόρις Τάντιτς τόνισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να ακυρώσει την παράνομα και αυθαίρετα ανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ ο πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έκανε λόγο για "ψευδοκράτος", εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του των ΗΠΑ και του προέδρου Μπους για την υποστήριξή του στην πορεία των Κοσσοβάρων προς την ανεξαρτησία.
Ο Τάντιτς κάλεσε τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ακυρώσουν την διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Κίνδυνο αποσταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια βλέπει από τη πλευρά του ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ιβαίλο Κάλφιν.

Τη βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ότι δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενώ παράλληλα δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει τη σχετική απόφαση για την αναγνώριση του Κοσόβου, τη Δευτέρα.