Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008

Τεστ δημοκρατίας οι εκλογές της Κυριακής στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ


Εξαιρετικής σημασίας δοκιμασία για τη βούληση και την ικανότητα της ΠΓΔΜ να διοργανώσει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, μετά το δημοκρατικό έλλειμμα της 1ης Ιουνίου, αποτελεί η επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής στις περιοχές των Αλβανών όπου επικράτησε βία και νοθεία.
Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 187 εκλογικά τμήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 161.000 ψηφοφόρους (σχεδόν το 9% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος το οποίο ανέρχεται στο 1.780.000 ψηφοφόρους), μετά και τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικστηρίου της ΠΓΔΜ επί των εφέσεων των κομμάτων.
Η απόφαση για την επανάληψη της ψηφοφορίας σε τόσο μεγάλο αριθμό εκλογικών τμημάτων έρχεται μετά τις εκτεταμένες παρατυπίες που σημειώθηκαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουνίου και τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα με απολογισμό έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες.Τα επεισόδια και οι παρατυπίες αυτές, που σημειώθηκαν σε περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί την πλειοψηφία, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και εν πολλοίς επισκίασαν τη νίκη που πέτυχε ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο Τύπος των Σκοπίων και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας επισήμαναν ότι η επανάληψη της ψηφοφορίας αποτελεί ένα σοβαρό τεστ σχετικά με τη βούληση και τις δυνατότητες των εμπλεκόμενων φορέων της ΠΓΔΜ (κυβέρνηση, αστυνομία και κόμματα) για την διοργάνωση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, μετά το δημοκρατικό έλλειμα που σημειώθηκε την 1η Ιουνίου.Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το κύμα βίας και νοθείας που συντελέσθηκε την 1η Ιουνίου, αρχικά είχε κάνει λόγο για μεμονωμένα περιστατικά, στο 1-2% των εκλογικών τμημάτων, ωστόσο αποδείχτηκε ότι παρατυπίες σημειώθηκαν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.
Η επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής θα διεξαχθεί σε αλβανόφωνες περιοχές στις εκλογικές περιφέρειες στα Σκόπια, στο Κουμάνοβο και στο Τέτοβο.Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας, τις τελευταίες ημέρες, έχουν επισημάνει την ανάγκη, η επαναληπτική αυτή ψηφοφορία να διεξαχθεί ομαλά και χωρίς καμία σκιά.
Αποφασισμένος ο Αλί ΑχμέτιΠέραν αυτού, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο πώς θα διαμορφωθούν τα ποσοστά που θα καταλάβουν τα αλβανικά κόμματα.Στις εκλογές της 1ης Ιουνίου, τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα, σχεδόν ισοψήφισαν.Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι αν η επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής διεξαχθεί χωρίς πιέσεις, εκφοβισμούς και νοθεία, τότε η αντιπολιτευόμενη Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι θα αυξήσει σημαντικά το ποσοστό της, εις βάρος του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.
Το DUI του Αλί Αχμέτι, ο οποίος το 2001 είχε ηγηθεί της εξέγερσης των Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζει ότι στις εκλογές της 1ης Ιουνίου, υπέστη τον κύριο όγκο της βίας και νοθείας και κατηγορεί ως υπεύθυνους γι' αυτό το DPA του Μέντουχ Θάτσι, αλλά και την αστυνομία.Το DPA από την μεριά του αντικρούει τις κατηγορίες αυτές.Όλες οι εκτιμήσεις πριν από τις εκλογές της 1ης Ιουνίου, ανέφεραν ότι το DUI, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, θα υπερίσχυε με αρκετή διαφορά του DPA.
Στις εκλογές της 1ης Ιουνίου, το DUI του Αλί Αχμέτι έλαβε 111.407 ψήφους.
Το DPA του Μέντουχ Θάτσι έλαβε 105.293, ενώ το PDP του Αμπντουλιάντι Βεϊσέλι έλαβε 11.169 ψήφους.
Τα δύο τελευταία κόμματα ανήγγειλαν ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες για να ενοποιηθούν.
Η επανάληψη της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί σε πολλά εκλογικά τμήματα, στα οποία το DPA είχε έρθει πρώτο στις εκλογές της 1ης Ιουνίου. Το γεγονός αυτό προκαλεί τις ανησυχίες του κόμματος του Μέντουχ Θάτσι, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για προσπάθεια υφαρπαγής των ψήφων που είχε λάβει.
Μικρότερος είναι ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων στα οποία θα επαναληφθεί η ψηφοφορία και στα οποία πρώτο κόμμα είχε αναδειχθεί το DUI του Αλί Αχμέτι. Ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά στις εκλογές της 1ης Ιουνίου. Εξέλεξε 64 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής, έναντι μόλις 28 εδρών που απέσπασε ο συνασπισμός της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης του οποίου ηγήθηκε η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα.
Η τελευταία, μετά την ήττα του κόμματός της στις εκλογές, γνωστοποίησε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του SDSM.Η επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής ίσως επηρεάσει σε μικρό βαθμό και τα τελικά ποσοστά και τις έδρες των δύο μεγάλων αυτών κομμάτων. Ωστόσο, ο κ. Γκρούεφσκι, ανεξαρτήτως αν μετά και την επαναληπτική ψηφοφορία διατηρήσει την αυτοδυναμία που έλαβε, θα συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης με ένα αλβανικό κόμμα -μεταξύ άλλων- και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Ο προτιμητέος εταίρος του Νίκολα Γκρούεφσκι, από το αλβανικό πολιτικό μπλοκ, είναι το κόμμα του Μέντουχ Θάτσι, ωστόσο ο Αλί Αχμέτι απείλησε ότι αν το κόμμα του έρθει και πάλι πρώτο μεταξύ των αλβανικών κομμάτων και αποκλειστεί από την κυβέρνηση (όπως συνέβη στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2006), τότε η χώρα θα εισέλθει σε παρατεταμένη κρίση.
in.gr Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ