Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008

Προειδοποίηση για το όνομα

Την προειδοποίηση ότι θα μπλοκάρονται από το Κογκρέσο συμφωνίες ή συνθήκες των ΗΠΑ με τα Σκόπια, έστειλε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Κοντολίζα Ράις


Την προειδοποίηση ότι θα μπλοκάρονται από το Κογκρέσο συμφωνίες ή συνθήκες των ΗΠΑ με τα Σκόπια, έστειλε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ προς την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. Ο Αμερικανός πολιτικός υπογραμμίζει την ανάγκη όπως η σημερινή κυβέρνηση σεβαστεί την απόφαση που έλαβαν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Η παρέμβαση του κ. Μενέντεζ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς εκδηλώνεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ επεχείρησαν στο κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος της συνάντησης κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ να υπάρξει αστερίσκος στο σημείο που υπήρχε αναφορά για τα Σκόπια, που να διευκρινίζει ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη χώρα με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που αποτράπηκε λόγω της ελληνικής αντίδρασης.
Η επιστολή:


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ίδια η επιστολή του κ. Μενέντεζ, ο οποίος γράφει:

«Αγαπητή υπουργέ Εξωτερικών, σας γράφω σε σχέση με ένα ζήτημα το οποίο έχετε υπόψη σας. Τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μετά τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου, συμφώνησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο ανέφερε ότι: "...συμφωνήσαμε ότι μια πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ θα σταλεί ευθύς μόλις εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Ενθαρρύνουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση και αναμένουμε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν". Σας προτρέπω να συνεχίσετε να υποβοηθάτε τις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος του ονόματος μεταξύ των δύο χωρών. Η απουσία λύσης αυτού του θέματος τραυματίζει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες και συνθήκες που έρχονται ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών.
Με εκτίμηση, Ρ. Μενέντεζ».

Ο γερουσιαστής έχει δηλώσει επίσημα και δημόσια ότι δεν θα εγκριθεί καμία συμφωνία από τη Γερουσία εάν στα έγγραφα που καταθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρονται τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ