Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008

«Ανασκόπηση» υπό τον Μ.Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜΝέα Υόρκη

Ανασκόπηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ την Πέμπτη. «Το χάσμα έχει μικρύνει, δεν έχει όμως γεφυρωθεί» δήλωσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, που προγραμματίζει νέα επίσκεψη στην περιοχή.
Για δυόμισι ώρες συζήτησαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Μάθιου Νίμιτς και οι αντιπρόσωποι πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Αδαμάντιος Βασιλάκης και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Νίμιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «έγινε ανασκόπηση» του θέματος και ότι θα επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, όχι όμως μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά αργότερα. «Και οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν στην εξέταση των πτυχών για την επίλυση του ζητήματος», πρόσθεσε.Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι δεν έχει υποβάλει νέα πρόταση, υπάρχουν όμως «διάφορες ιδέες» που συζητούνται, σημειώνοντας, «με σκοπό την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Σε ερώτηση αν έχει σημειωθεί πρόοδος δήλωσε ότι «το χάσμα έχει μικρύνει, δεν έχει όμως γεφυρωθεί».
Όσον αφορά την εσωτερική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ότι «υπάρχει νέα κυβέρνηση και έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η ηγεσία της χώρας, υπάρχει πρόεδρος και είναι γνωστό ποιος θα είναι πρωθυπουργός», προσθέτοντας ότι «η ηγεσία της χώρας έχει συμφωνήσει ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί και δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει συνέχιση της διαδικασίας». Σε άλλη ερώτηση επεσήμανε ότι «και οι δυο πλευρές επιδεικνύουν καλή πίστη και μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών (ελληνικό βέτο, εκλογές στην ΠΓΔΜ), έχουν εισάγει καινούρια δεδομένα», σημειώνοντας ότι «και οι δυο πλευρές έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στον στόχο που είναι η εξεύρεση λύσης». Γνωρίζουν, όπως είπε χαρακτηριστικά «τι είναι εφικτό και τι δεν είναι».Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέχρι τις 9 Ιουλίου που πρόκειται να υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας και της Κροατίας και αν υπάρχουν πιέσεις από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για λύση μέχρι τότε, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, αυτό μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό» και ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιθυμεί διακαώς την επίτευξη λύσης», αλλά ο ίδιος δεν έχει την αίσθηση ότι ασκούνται πιέσεις.Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, εκτός από τον κ. Ντιμιτρόφ, στην έδρα του ΟΗΕ βρισκόταν και ο Μάρτιν Προτοτζέρ.
in.gr Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ