Σάββατο, 28 Ιουνίου 2008

Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ολυμπία Σνόου απειλούσαν να «παγώσουν» τον διορισμό του νέου Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια

Τη στιγμή που ο Μάθιου Νίμιτς επισκεπτόταν την Αθήνα και τα Σκόπια, στην Ουάσιγκτον τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ολυμπία Σνόου, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους στο θέμα του ονόματος, απειλούσαν να «παγώσουν» τον διορισμό του νέου Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ.

Μάλιστα, ο κ. Μενέντεζ είχε πρόσφατα προειδοποιήσει ότι η μη επίλυση του ζητήματος μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην επικύρωση διεθνών συμφωνιών και συνθηκών.


Η στάση των δύο γερουσιαστών έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Κοντολίζα Ράις.


Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιέζει τον μεσολαβητή του ΟΗΕ να βρει λύση το ταχύτερο δυνατό.

Η κυβέρνηση Μπους κινείται με γνώμονα τις στρατηγικές της επιλογές, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει εντελώς τις πιέσεις που δέχεται από μέλη του Κογκρέσου, που με τη σειρά τους αντιδρούν στις παρεμβάσεις της ομογένειας η οποία δεν έχει συγχωρήσει στον Αμερικανό πρόεδρο την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» το 2004, και την πρόσφατη πιεστική επιμονή του υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει προηγουμένως λυθεί το θέμα του ονόματος.

Η παρουσία της ομογένειας και η επιρροή της στο Κογκρέσο είναι μια πραγματικότητα που θα κληθούν να λάβουν υπόψη τους και οι κ. Ομπάμα και Μακέιν.