Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008

Λίγο πριν την άφιξη Νίμιτς

"Καμία αλλαγή στο θέμα του ονόματος, λέει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ"

Στη γνωστή γραμμή της αδιαλλαξίας στο θέμα του ονόματος κινείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η νέα πρωτοβουλία του Μ.Νίμιτς. Ο κ. Γκρουέφκσι κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί λύση και σημειώνει ότι η χώρα του θα επιδείξει επαγγελματισμό στη νέα διπλωματική προσπάθεια
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο κ. Γκρουέφκσι σημειώνει: «Δεν υπάρχει καμία -ούτε στο ελάχιστο- αλλαγή στη θέση που συνδέεται με το πρόβλημα με την Ελλάδα γύρω από το όνομά μας. Δεν ανήκω στους πολιτικούς εκείνους που άλλα λένε προεκλογικά και άλλα μετά τις εκλογές.»
Παράλληλα, εμμένει στη θέση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν προτίθεται να κλείσει αυτό το ζήτημα στο εγγύς μέλλον. Πρωτίστως εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων και προβλημάτων και εξαιτίας της πεποίθησής του ότι ο χρόνος εργάζεται για εκείνον, αυτός ανέπτυξε στρατηγική για την αναβολή της επίλυσης και νομίζω ότι δύσκολα θα παραιτηθεί από αυτή την στρατηγική, έως ότου πεισθεί ότι αυτή η στρατηγική δεν λύνει αυτό το ζήτημα.
» Για την επίλυση ενός τέτοιου προβλήματος είναι απαραίτητο να υπάρξει βούληση και από τις δύο πλευρές. Στην άλλη πλευρά υπάρχει οξεία ρητορική, απαξιωτικές κινήσεις και μέθη από τον θρίαμβο στο Βουκουρέστι. Κοιτάξτε σε τί επίπεδο έπεσαν: Να κακομεταχειρίζονται απλούς πολίτες της χώρας μας για να επιδείξουν ισχύ. Στις συνοριακές διόδους ζήτησαν από πολίτες μας να σκουπίσουν το δρόμο, δεν επιτρέπουν υπέρπτηση του εναέριου χώρου στα αεροσκάφη της MAT» λέει.
Σχετικά με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Γκρούεφκσι δηλώνει ότι την αντιμετωπίζει ως ευκαιρία για πρόοδο: «Ανεξάρτητα των αναλύσεων που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί γρήγορη και δίκαιη λύση, η συμπεριφορά μας θα είναι άκρως επαγγελματική και με όλες τις δυνάμεις μας θα προσπαθούμε να επιλυθεί αυτό το δύσκολο ζήτημα. Θα είμαι ευτυχής εάν αλλάξουν τα πράγματα.»
Σχετικά με το ποιο αλβανικό κόμμα θα προτιμήσει για εταίρο του στην κυβέρνηση, λέει ότι θα προτιμήσει όποιο αλβανικό κόμμα συμφωνεί με το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του και με βάση τις τοποθετήσεις που θα διατυπώσει σε ορισμένα «ευαίσθητα» θέματα, μεταξύ αυτών, και της ονομασίας.
in.gr Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ