Σάββατο, 21 Ιουνίου 2008

Στήριξη και πάλι από Σαρκοζί«Κόκκινο φως» από την ΕΕ στην ΠΓΔΜ εάν δεν λύσει τις διαφορές με την Ελλάδα
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών καθιστά σαφές στην ΠΓΔΜ ότι πρέπει να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας προκειμένου να λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ικανοποίηση Καραμανλή, στήριξη Σαρκοζί στις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα της ονομασίας.


Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ΠΓΔΜ γίνεται σαφές ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι απαραίτητες για την περαιτέρω προώθηση της υποψηφιότητάς της και διευκρινίζεται ρητά ότι οι σχέσεις αυτές συνεπάγονται την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες.Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα του ονόματος, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.


Αναφερόμενος στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς τις χώρες της περιοχής υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα στην πορεία προς τον εξευρωπαϊσμό τους, ενώ.
Υπογράμμισε πως στέλνεται επίσης ένα σαφές μήνυμα και προς την ΠΓΔΜ για την ευρωπαϊκή προοπτική της.Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, ο ευρωπαϊκός δρόμος για τη γειτονική χώρα ανοίγει μόνο εφόσον αυτή αποδεχτεί και σεβαστεί στην πράξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο που υπαγορεύει δημοκρατικές συμπεριφορές στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και ευρωπαϊκές συμπεριφορές στις σχέσεις της με τους γείτονές της.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε, τέλος, ότι εφόσον η γειτονική χώρα αποδείξει με τις πράξεις της ότι πράγματι επιθυμεί να βαδίσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης. «Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι δεδομένες και είναι γνωστές σε όλους» επισήμανε ο Κ.Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες.


Λύση ζητά η ΕΕ
«Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, περιλαμβανομένης μίας κοινά αποδεκτής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας, παραμένουν ουσιώδη στοιχεία» για οποιαδήποτε πρόοδο προς την ΕΕ, σημειώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο τελικό προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που περιήλθε στην κατοχή του Reuters
Σαρκοζί: «Η Γαλλία κοντά στην Ελλάδα»
Η Γαλλία βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε την Παρασκευή πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει η επερχόμενη γαλλική προεδρία ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να βρουν λύση στο θέμα του ονόματος.
«Η Γαλλία αγαπά την Ελλάδα και θέλει να συμβουλεύσει την κυβέρνηση των Σκοπίων προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας. Είναι γνωστό ότι η Γαλλία βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας παράλληλα ότι χωρίς τη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση της ΕΕ.


in.gr Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ