Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2008

Ενισχυμένο το κόμμα του Αλί Αχμέτι από την επαναληπτική ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ

Ενισχυμένο βγαίνει το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι από την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής στις περιοχές των Αλβανών της ΠΓΔΜ, ενώ μείωση του ποσοστού του σημείωσε το συγκυβερνών DPA του Μέντουχ Θάτσι.
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί η κατανομή των εδρών, η αυτοδυναμία που απέσπασε πριν δύο εβδομάδες το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι δεν απειλείται. Πάντως, ο κ. Γκρούεφσκι παρά την αυτοδυναμία που απέσπασε, θα συμμαχήσει με ένα αλβανικό κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα.
Ο προτιμητέος εταίρος του κ. Γκρούεφσκι, από το αλβανικό πολιτικό μπλοκ, είναι το κόμμα του Μέτουχ Θάτσι, ωστόσο ο Αλί Αχμέτι τις προηγούμενες ημέρες είχε απειλήσει ότι αν το κόμμα του έρθει και πάλι πρώτο μεταξύ των αλβανικών κομμάτων και αποκλειστεί από την κυβέρνηση (όπως συνέβη στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2006), τότε η χώρα θα εισέλθει σε παρατεταμένη κρίση.
Η επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής διεξήχθη σε 183 από τα 187 εκλογικά τμήματα, καθώς σε τέσσερα εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω παρατυπιών.
Τα 187 εκλογικά τμήματα αντιστοιχούσαν σε περίπου 161.000 ψηφοφόρους: σχεδόν το 9% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος το οποίο ανέρχεται στο 1.780.000 ψηφοφόρους στην ΠΓΔΜ. Η διαδικασία κύλησε ομαλά, σε γενικές γραμμές, χωρίς επεισόδια και εκτεταμένες παρατυπίες.
in.gr Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ