Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008

Φαντασματα "Μακεδονες"

Καταγραφή της γνώμης των Αλβανών στο Τέτοβο για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια

έκανε σε οδοιπορικό του ο Κόσμος του Επενδυτή και ο Λ. Καλαρρύτης (αρ.φυλ.290 σελ.24) τις ημέρες των εκλογών στο γειτονικό κράτος.Η άποψη των περισσοτέρων είναι κατασταλαγμένη.«Δεν υπάρχει δημοκρατία εδώ. Καλά κάνατε και βάλατε βέτο. Τι θέλουν και παριστανουν τους 'Μακεδονες" Ούτε ξέρουν τι είναι. Οι Αλβανοί ξέρουμε ποιοί είμαστε. Εσείς ξέρουμε ποιοί είσαστε. Τους Σέρβους τους γνωρίζουμε. Και τους Βούλγαρους. Αυτοί τί είναι; Φαντάσματα».
Ο δημοσιογράφος θυμάται ότι, δύο μέρες πριν, ένας από τους Σέρβους που ζουν στα Σκόπια του εκμυστηρευόταν την ίδια άποψη, αλλά είχε και τη Σερβία στη μοιρασιά. Ποικιλία στη γεωπολιτική θεώρηση. Κατά τη γνώμη κάποιων άλλων Αλβανών που μίλησε την επόμενη μέρα, τα Σκόπια πρέπει να μοιραστούν, μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας μόνο…
« Η Βουλγαρία; Θα της δώσουμε κάτι;» χαχάνιζε περιπαικτικά ένας συνάδελφος του δημοσιογράφος. Ο Αλβανός με την σαγιονάρα και τα τατουάζ του κάνει την χειρονομία με τον αντίχειρα και τον δείκτη, όταν εννοούμε «λίγο».


Από τις εμπειρίες του δημοσιογράφου και της ομάδας του μαθαίνουμε και πράγματα από την προεκλογική συγκέντρωση του Νικολά Γκρούεφσκι λίγο πριν τις εκλογές.
Σε αυτή λοιπόν υπόσχεται αναγγενηση της "Μακεδονιας" ενώ από τα μεγάφωνα παίζει στη διαπασών ένα τραγούδι μετά το άλλο με τίτλο – τι άλλο – «Μακεδονία».
Το τραγουδούν όλοι μαζί, δύο «σκυλούδες» ανεβαίνουν στην εξέδρα και αρχίζουν να χορεύουν, ο Γκρούεφσκι και οι άλλοι χτυπούν ρυθμικά παλαμάκια.

«Ωραία! Με αυτούς διαπραγματευόμαστε το όνομα», λέει στον δημοσιογράφο που καλύπτει το ρεπορτάζ ένας εικονολήπτης της ομάδας που τραβά πλάνα.
Παρατηρούν την ασφάλεια του Γκρούεφσκι, καμιά δεκαριά άτομα, τουλάχιστον αυτούς που έχουν τσεκάρει δίπλα του και τριγύρω.Άπαντες κάνουν την ίδια διαπίστωση. Είναι μπραβοι της νυχτας και όχι σωματοφύλακες πολιτικών προσώπων. Το κούρεμα, το ύφος, το στήσιμο….
«Όντως» του απαντά ο δημοσιογράφος, «με αυτούς διαπραγματευόμαστε το όνομα»….
Ο Μουζά Ξαφέρι, ο δεύτερος στην ιεραρχία του αλβανικού κόμματος DUI και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζητά επανάληψη των εκλογών. Μάλιστα επισημαίνει ότι αν δεν ικανοποιήσουν το αίτημά τους σε ολόκληρη την περιφέρεια του Τέτοβο και του Τσάιρ, η χώρα θα βρεθεί με το ένα πόδι στον εμφύλιο. Προειδοποιεί ότι η χώρα θα βρεθεί σε μεγαλύτερη κρίση από το 2001.


Οι περιοχές που ζητά να γίνουν οι εκλογές αφορούν 100.000 άτομα ενώ οι επαναληπτικές που έχουν προγραμματίσει τα Σκόπια αφορούν περιοχές με 10.000 ψηφοφόρους.
Περιγράφει πώς οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας συμμετείχαν στην νοθεία, πώς γινόταν ο εκφοβισμός των ψηφοφόρων, πώς οι άδειες κάλπες αντικαταστάθηκαν με γεμάτες και πως άνθρωποι με καλάσνικοφ στηρίζονταν από την Αστυνομία και μέλη των Ειδικών Δυνάμεων. Αναφέρει νοθεία σύμφωνα με υπολογισμούς σε 70.000 ψηφοδέλτια.
Το θεμα ειναι απο το: HeLLeNiCReVeNgE